France Trotting – ett nytt namn inom travaveln!

Historien om France Trotting startade redan 1986, när Tomas Thell blev anställd av Avelsföreningen för den svenska varmblodiga travaren att sköta deras hingstdepå. 1998 bildade Tomas Thell bolaget Hingstdepån i Östergötland och intresset började alltmer gå över mot en inriktning på fransk avel. 22 år senare övertog jag bolaget som många i Europa kallar ”the Scandinavian home of Ready Cash”.

Som ny ägare och verksamhetsansvarig vill jag presentera mig för alla uppfödare och travintresserade. Jag är född i Frankrike och har alltid varit passionerad av travsporten och speciellt för uppfödningen. Kommer från en travfamilj där mina föräldrar mötte kärleken på en travbana och med en farbror som var proffstränare och uppfödare. Med ett sådant DNA var det nog givet att mitt liv skulle bli i travsporten.

Min utbildning blev till hovslagare och jag började arbeta för flera toppstall i Frankrike. Vid 25-års ålder söktes nya utmaningar för att utvecklas i arbetet och nästa anhalt blev att arbeta i USA som hovslagare. Efter fyra år slog kärleken till och jag bildades familj och flytten blev till trakterna runt Mantorp, där min verksamhet fortsatt under nio år.

Mitt travintresse ledde till vänskap med Sebastian och Tomas Thell som drev Hingstdepån i Östergötland AB. Våra träffar bestod oftast i lunchmöten där vi diskuterade utvecklingen av fransk avel och travsport. Sebastian som var den tilltänkta arvtagaren av bolaget, avled hastigt i en hjärtattack. Men lunchmötena fortsatte och en dag föreslog Tomas Thell att han ville överlåta rörelsen till mig.

Ett år har nu gått i den nya verksamheten och under ytterligare tre år skall Tomas Thell hjälpa mig i arbetet med France Trotting. Vår bas kommer att vara i Sverige, Norden och Europa. Men vi kommer nu även sälja våra produkter i USA, Australien och Nya Zeeland.

Arbetet i France Trotting fortgår med vad den amerikanske avelsexperten James C. Harrison, författare till boken Champion uttryckte redan på 1960-talet: ”På lång sikt är jag övertygad om att amerikanskt och franskt blod på något vis kommer att sammansmältas och frambringa en häst som kommer att slå världen med häpnad.

Francois Jamier